Paaskaars 2020-2022 Paaskaars 2020-2022

Licht als licht

Jaar in jaar uit staat hij er, in de kerk, een vertrouwd beeld, de paaskaars.
De kaars waar alle licht aan ontstoken wordt het hele jaar door en die met Pasen weer in volle lengte brandt.
Dit jaar ziet hij er in Ezinge voor het eerst anders uit.

Voor de Martinikerk in de stad ‘doe’ ik dit jaar voor de 31-ste keer de paaskaars. Altijd een extra lange, zodat er nog een stuk overblijft aan het eind, wat dan weer naar iemand gaat die het moeilijk heeft (gehad), zodat het licht nog verder dienst kan doen, troost kan geven.

Anita Slopsema ontdekte in m’n atelier dat ik de kaars voor de Martinikerk en voor anderen maak (o.a. trouw-, rouw-, geboortekaarsen).
Ze vroeg me of ik ook voor de PKN Ezinge iets met de Paaskaars zou willen doen. Graag. Vanaf het moment dat zoiets me gevraagd wordt, gaat het in me om, tot het moment dat ik tegen de grote witte hoge kaars aan sta te kijken in m’n atelier. Gedachten, woorden omzetten in beeld, zoals ik dat in m’n werk doe, en in dit geval met de grote kaars. Dan moet het letterlijk vorm krijgen. Met was, warmte en dat wat ik in me om heb laten gaan.

Vijf jaar woon en werk ik nu in Ezinge en wat mij hier erg raakt is juist het licht. Voor een kunstenaar is het licht hier in het noorden een feest. Zo helder, waardoor kleuren ook op hun helderst zijn. Wat kan ik beter weergeven dan dat, het prachtige licht dat het landschap kleurt en vorm geeft.
Ik heb het dichtbij gehouden, de plek waar de paaskaars gaat branden, de kerk op de oude wierde. Het pad naar het licht en het licht dat over het pad schijnt. Ook al is het dit jaar anders dan anders, ik hoop dat er op deze manier al een klein beetje licht binnenkomt.

Matty de Vries
www.mattydevries.nl

Wij vinden deze paaskaars zo bijzonder dat we besloten hebben om de kaars nog een jaar te laten staan.
Daarbij kwam dat het een erg lange kaars was. Andere jaren kwam er met pasen een nieuwe kaars, maar nu kunnen we langer genieten van de mooie kaars die Matty de Vries voor ons gemaakt heeft.

Vesper vervalt
datum en tijdstip 05-12-2021 om 19.30

Viering tweede advent
datum en tijdstip 05-12-2021 om 9.30